Wie zijn wij

De stichting Draaiorgelfestival Amsterdam wil de aandacht vestigen op het draaiorgel als onderdeel van de typisch Amsterdamse cultuur en daaraan ook een stimulans geven.
 
Het bestuur van de stichting Draaiorgelfestival Amsterdam bestaat uit:
 
Anne Lize E.C. van der Stoel - Voorzitter 

"Als voorzitter van het stadsdeel Centrum stuitte ik op de problematiek inzake het draaiorgel.
Boze winkeliers en bewoners stuurden het draaiorgel de straat uit. Draaiorgels verdwenen over de landsgrenzen en staan daar te verpieteren.
Door het invoeren van een speelrooster kregen de draaiorgelbespelers meer mogelijkheden om in de binnenstad te spelen.
Het toenmalige VVD-deelraadslid Gerard Smink en ik ontwierpen maatregelen om het draaiorgel blijvend kansen te bieden in de Amsterdamse binnenstad. Zo ontstond in 2004 het Draaiorgelfestival en mocht ik deel uit maken van de jury. 
Toen in 2009 de eerste voorzitter van het stichtingsbestuur, Dorothy Beynes, de hamer wilde overdragen, nam ik van harte de uitdaging aan om het draaiorgel voor toekomstige generaties te behouden."
 

 


Ria van Schaik-Dietrich - Penningmeester

 

Mijn naam is Ria van Schaik- Dietrich. Ik ben een geboren en getogen Amsterdamse en penningmeester van deze stichting.
Mijn werk heeft bestaan uit organisatorische-, secretariële- en dienstverlenende werkzaamheden bij zowel commerciële- als non-profit organisaties.
Ik hou van straatorgels, maar zeker ook van kermis- en dansorgels.
De muziekklank en de bouw van het orgel vind ik heel bijzonder.
De Stichting Draaiorgel Festival Amsterdam zet zich o.a. in om de de typisch Amsterdamse cultuur te behouden. Ik zet me hier graag voor in in de overtuiging dat het Draaiorgelfestival Festival daar een bijdrage aan levert. Ik hoop dat dit Festival jaren blijft voortbestaan.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 Hans Mensink - Secretaris

"Ik vind het ontzettend leuk om mee te werken aan het behoud van het draaiorgel in Amsterdam.
Jaren geleden vroeg Dorothy Beynes aan het Zwanenkoor, waar ik lid van was, om op de Dam te komen zingen tijdens het draaiorgelfestival. Het was geweldig om te zien hoeveel mooie orgels er in ons land zijn. Prachtig om te zien en heerlijk om naar te luisteren! Je kunt je niet voorstellen dat er "Amsterdammers" zijn die de orgels uit het straatbeeld willen bannen....
Amsterdam, een stad waar ik -nog niet zo lang geleden- als jongen een of twee keer per week genoot van het bezoek van de orgelman en het draaiorgel. Van mijn moeder kreeg ik een duppie om in het mansbakje te doen. In de jaren '60 waren er nog zo'n 25 orgelmannen in de stad. Nu hoogstens 3 of 4.
Als we het hebben over cultuur en het Unesco Werelderfgoed, dan is het draaiorgel werelderfgoed waar we bijzonder zuinig en trots op moeten zijn. Toen Dorothy Beynes mij een paar jaar geleden vroeg om mee te werken aan de oprichting van de stichting en bovendien in het bestuur plaats te nemen, was mijn antwoord daarop natuurlijk "ja".
Ik hoop door mijn kleine steentje bij te dragen aan het jaarlijkse draaiorgelfestival de prachtige draaiorgels te behouden. Het bestuur van de stichting wil daarmee mensen overtuigen van het belang van het draaiorgel voor onze mooie stad Amsterdam"
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Barbara van der Laan - Bestuurslid

   

"Als klein meisje, opgroeiend in Amsterdam, werd ik altijd heel blij als het draaiorgel speelde. Die vrolijke muziek, de bewegende poppen. De verhalen van mijn ouders, hoe ze na de oorlog op straat dansten op de draaiorgelmuziek, maakte het allemaal nog vrolijker. Ik herinner me dat mijn moeder vertelde over hoe bij een danspaar dat niet getrouwd was de handen van de man met de handpalmen naar buiten waren gedraaid om aan te geven dat er niets romantisch was tussen deze man en vrouw. Na een verblijf van een aantal jaren in het buitenland kwam ik weer terug in Amsterdam. Dat was thuiskomen alhoewel er lang niet zoveel draaiorgels meer in Amsterdam zijn. Toen ik werd gevraagd om deel te nemen aan het bestuur van het Draaiorgelfestival Amsterdam heb ik graag ja gezegd. Het is belangrijk om dit cultuurfenomeen in leven te houden. Elk jaar is er in september een feestje op de Dam (en omstreken) waar ik graag aan meewerk.".

In het dagelijkse leven kunt u ook van mijn ondersteuning gebruik maken, viaTekst en Advies.


 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dorothy Beynes- Heijmeijer van Heemstede - Erelid van het bestuur sinds 2011

 

Mijn naam is Dorothy Beynes-Heijmeijer van Heemstede, een geboren Amsterdamse en daarom altijd begaan met onze stad en vooral met het behoud en de verfraaiing ervan,
waarvoor ik in 1996 de Stichting Heijmeijer van Heemstede heb opgericht.
Toen ik in 2004 hoorde over het wegkwijnende draaiorgel in Amsterdam, er waren nog maar drie orgeldraaiers werkzaam in de stad, wilde ik mij inzetten om de populariteit van dit mooie instrument te vergroten.
Vanuit die Stichting heb ik eerst twee gevelstenen van Draaiorgels laten hakken door Hans ’t Mannetje, die geplaatst zijn op de Zeedijk en op de Vijzelstraat.
 
Vervolgens hebben wij een groot Festival georganiseerd op de Dam met tientallen draaiorgels.
Jos Brink praatte alles aan elkaar en ook trad het Zwanenkoor op, dat in de jaren daarna altijd bij ons is gebleven.
Het was een geweldig succes en later hebben wij dan ook een aparte Stichting Draaiorgel Festival opgericht dat jaarlijks een kleurrijk feest op de Dam organiseert met veel van de mooiste draaiorgels uit het hele land.
Veel bekende Nederlanders zoals o.a. Andre van Duin, de burgemeester Van der Laan, Willeke Alberti en Ronald Plasterk hebben de festivals geopend. Als oprichter hoop ik dat dit Festival nog vele jaren met succes mag worden voortgezet!

Contactgegevens: 

Stichting Draaiorgelfestival Amsterdam

Postbus 3702

1001 AM Amsterdam

31 20 627 66 68 

 

info@draaiorgelfestivalamsterdam.nl

 

Donateur worden?

De stichting Draaiorgelfestival Amsterdam, de draaiorgelmensen, het Zwanenkoor en artiesten werken belangeloos mee aan het jaarlijkse festival in de Amsterdamse binnenstad.

Zo ook de Kring van Draaiorgelvrienden, die ieder jaar weer een scala aan draaiorgels uit het hele land voor u weet te selecteren.

Toch zijn er kosten verbonden aan de organisatie van het festival. Het podium op de Dam, de geluidsinstallatie, vergunningen, publiciteit, vervoer van en electra voor de orgels.

 

U kunt het draaiorgelfestival ondersteunen door donateur te worden!

Dat doet u door tenminste 15,- of meer te doneren aan de stichting Draaiorgelfestival Amsterdam op

rekeningnummer NL 39 INGB 0005086677

 

Dank u wel!


Kaart

Volg ons op Facebook

Facebook

Partners

FEBO
FEBO

Febo