WikiPedia - Draaiorgel

Een draaiorgel is een automatisch spelend pijporgel. Naast orgelpijpen kan een draaiorgel ook andere instrumenten hebben, bijvoorbeeld slagwerk.

De pijpen van een draaiorgel zijn meestal van hout, een enkele maal van metaal, meestal zink. De pijpen worden van lucht (bij orgels spreekt men van "wind") voorzien door een blaasbalg. Het draaiorgel is verwant met andere pijporgels, met als grootste verschil dat andere pijporgels door mensenhanden en -voeten worden bediend en het draaiorgel door een bewegend muziekpatroon, meestal een kartonnen draaiorgelboek. De eerste draaiorgels werkten met een houten cilindermet daarop metalen pinnen en bruggen voor de aansturing van de ventielen.

Stichting Draaiorge Festival Amsterdam_WikiPedia

NH Nieuws

Levensreddende draaiorgel het Snotneusje even terug op de Dam in Amsterdam.

Stichting Draaiorgelfestival Amsterdam RTVNH Media

‘Draaiorgelmuziek heeft iets heel bijzonders’

Draaiorgelman Joris ten Have wordt eigenaar van ‘De Pronkjewail’: ‘Het moet gezien en gehoord worden!’

Stichting Draaiorgel Festival Amsterdam OOG Omroep Groningen

Museum Speelklok 

Stap in de wondere wereld van de zelfspelende muziekinstrumenten en laat je verrassen door de vrolijke muziek! Al doende en al luisterend leer je meer over alle instrumenten: van het kleinste speeldoosje tot het grootste draaiorgel.

Draaiorgel Festival Amsterdam 2024


Het volgende festival staat gepland op zaterdag 2 september 2024. Onder voorbehoud van de vergunning verlening zullen wij het festival openen op De Dam in Amsterdam. Vervolgens gaan de deelnemende draaiorgels naar de standplaasten op Damrak en Rokin.

Draaiorgelmuseum - Haarlem

Het Draaiorgelmuseum in Haarlem wordt beheerd door de Stichting Stadsorgel Haarlem "Het Kunkels Orgel", kortweg Stichting "Het Kunkels Orgel" (SKO). De oprichters hiervan ontfermden zich in 1958 al over het grote Marenghi/Carl Frei dansorgel van de firma Kunkels in Roermond. Zij besloten het te restaureren en in 1962 onder te brengen in een stichting zodat het voor de toekomst bewaard zou blijven. Na een ruim 10 jaar durende restauratie werd het orgel het pièce de milieu in het museum dat in 1969 zijn deuren opende in een oude fabriekshal aan de Werfstraat in Haarlem.

Stichting Draaiorgel Festival Amsterdam Draaiorgelmuseum Haarlem